Nieuwsarchief

Wat is de kracht van social media in het onderwijs? Welke kansen bieden social media voor ons als school om de verbinding met leerlingen, ouders, medewerkers, bedrijfsleven en andere scholen te leggen? Dat zijn de vragen waarover we afgelopen dinsdag met het Esdal College in Emmen in gesprek zijn gegaan.

Interactieve workshop

In een workshop van een dagdeel werden directie en teamleiders in sneltreinvaart door de verschillende social media en hun toepassingen geloodst om vervolgens met elkaar na te denken over de mogelijkheden voor de school. Dat gebeurde onder andere in een Lagerhuisdebat, waarin de stelling “sociale media zijn snel en oppervlakkig en leiden juist tot asociaal gedrag” door voor- en tegenstanders met veel vuur werd verdedigd. Aan het eind van de workshop lagen er een aantal concrete ideeën over hoe de school social media kan inzetten in zowel binnenschoolse als buitenschoolse activiteiten.

Sociale media waaien niet over

Ondanks de risico’s en bezwaren die het gebruik van social media met zich meebrengen, waren de deelnemers het na afloop van de workshop over één ding wel eens: de sociale media waaien niet over, dus als school zullen we hier wel iets mee moeten doen. Ook om de verbinding met leerlingen, ouders en andere stakeholders te versterken. De school is al actief op onder andere Twitter, Facebook en YouTube. De workshop heeft alleen maar bevestigd hoe belangrijk dat is en heeft een aanzet gegeven hoe dit verder uitgebouwd kan worden. Zo gaat de school onder meer afspraken maken, met elkaar en met leerlingen, over hoe zij met sociale media willen omgaan, in de les en daarbuiten.

Samenwerking BOP en Statement

De workshop ‘De kracht van social media in het onderwijs’ werd verzorgd door BOP, in samenwerking met Ron Overbeek van communicatieadviesbureau Statement. Geïnteresseerd? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van BOP onderzoek en communicatie.